Чому скрипить новенький ламінат та як цьому запобігти?

Ви довго обирали тип покриття на підлогу, шукали ідеальний відтінок, товщину, матеріали, вільних та надійних майстрів. І от вона – омріяна мить: новенький ламінат спокушає Вас зробити перший впевнений крок. Жодних домашніх капців, жодних перешкод, і тут цю ідеальну картинку порушує неймовірний скрип. Неприємний, голосний і зовсім неочікуваний.

Невже демонтаж?

Спробуймо з’ясувати причину та знайти спосіб усунути проблему.

Чому ж скрипить новий ламінат?

Проблема №1.

1. Нерівна поверхня та неправильно залита стяжка

Найважливішою умовою якісного монтажу ламінату є максимально рівна поверхня. Допустимий варіант перепадів рівня може становити максимум 2 мм. В іншому випадку ламінат не просто скрипітиме, а й надзвичайно швидко деформується, ламелі та замки не витримають навантажень та зламаються.

Тому дуже важливо розпочинати монтаж ламінату саме з ретельного вирівнювання основи. Найкраще – за допомогою професійних самовирівнювальних сумішей. Рекомендуємо використати нашу Самовирівнювальна підлогу Armix SP.

Якщо поверхня не була вирівняна ідеально, ламінат поскрипуватиме у певних ділянках, де, найімовірніше, залишились незначні нерівності, впадини чи горбики.

Ламелі прогинаються? Це одна з ознак невирівняної основи.

Як вирішити проблему в такому випадку?

Перше, що варто зробити – перевірити щільність замкових з’єднань. Саме тут досить часто виникає неприємний скрип. Позбутись його можна звичайним розплавленим воском парафінової свічки.

Як саме це зробити?
Розтопіть парафінову свічку, а віск налийте поміж тих щілин між ламелями, де виникає поскрипування. Таким чином віск стане додатковим герметиком. Згодом обробіть ці місця м’яким шпателем. І будьте певні, що туди точно не потрапить ані вода, ані сміття.

Якщо ж скрип виникає не у місцях замкових з’єднань, а лиш у певній, незначній частині, отже саме там залишилась невирівняна ділянка підлоги.
Усунути такий недолік теж доволі просто. Знадобиться Вам всього лиш шприц, клей ПВА та трішки шпаклівки.

Отже, необхідно дуже акуратно просвердлити незначний отвір в ламелі, (діаметром приблизно 1 мм) та ретельно заповнити простір під нею клеєм. За допомогою шприца.
Але якщо ламінат скрипить далі, навіть після цих маніпуляцій, очевидно, доведеться його демонтувати. І усувати проблему глобально, вирівнюючи основу за допомогою самовирівнювальної підлоги. Наприклад, Armix SP.

Іноді для цього достатньо розібрати лиш частину підлоги, саме до місця виникнення скрипу, залити ямку самовирівнювальною сумішшю та постелили ламінат заново.

Дієва порада:

Якщо вже так склалось, якщо Вам доведеться повністю розібрати ламінат, неодмінно пронумеруйте ламелі. Так Вам буде значно простіше зібрати його знову.

Проблема №2

2. Надмірна вологість в приміщенні. Невідповідність кліматичних умов для застосування ламінату.

Окрім того, що покриття, на яке Ви кластимете ламінат, має бути ідеально рівним, воно неодмінно має бути сухим.

Зверніть увагу:

Щоб уберегти ламіновану підлогу від впливу залишкової вологості бетонної основи, слід застосовувати пароізоляційну плівку.
Перепад вологості в приміщенні – одна з найчастіших причин поскрипування ламінату. Тоді скрип виникає не в локальних ділянках, а по всій підлозі.

Як вирішити проблему?

Дочекатись стабілізації вологості в приміщенні. Часто вона відбувається разом зі зміною пір року: тому потрібно дочекатись, коли увімкнуть батареї (якщо ламінат клали влітку), чи навпаки, доки опалення буде вимкнене. Тож потрібні лише час та терпіння. З часом ламінат адаптується до мікроклімату приміщення, а набридливе поскрипування зникне.

Проблема №3.

Під час укладки ламінату не залишили необхідних технічних компенсаційних зазорів, зокрема поруч зі стіною.

Доволі часто причиною виникнення неприємного скрипу є занадто маленькі зазори між стіною та ламінатом. Важливо, щоб простір між ними був не меншим, ніж 6-7 мм.
Адже після завершення монтажу, ламінат ще пристосовуватиметься до розмірів приміщення. Тож необхідно уникнути тиску на замки з’єднання, аби ламелі могли достатньо вирівнятись. В іншому випадку ламінат під час вирівнювання впиратиметься у стіни та скрипітиме.
Якщо ламелі злегка «припіднялись» у місці стику – отже, причину скрипу та потріскування Ви знайшли.
Як усунути проблему?
З цим завданням Ви легко впораєтесь самотужки.
Необхідно демонтувати плінтуси та вкоротити край укладеного ламінату (лобзиком чи болгаркою), щоб утворився необхідний простір між ламелями та стіною.

Проблема №4.

Занадто товста підкладка під ламінат

Виробники ламінату акцентують, що обирати підкладку слід відповідно до класу обраного Вами покриття.
Важливо, щоб товщина такої підкладки була не більшою, ніж 3 мм.
Хибним є рішення застосувати товщу підкладку, щоб приховати нерівності підлоги.
Адже замість того, щоб усунути вигини, товста підкладка навпаки, підсилює провисання укладеного ламінату. І ламелі прогинаються та скриплять.
Як усунути проблему?
Доведеться зняти ламінат аж до проблемної ділянки та замінити підкладку на тоншу.
Можна спробувати позбутись поскрипування за допомогою силікону, обробивши стики, проте, це не завжди має очікуваний ефект.

Проблема №5

Сміття та пилюка під ламінатом

Звідки ж їм взятись під новеньким ламінатом, здивуєтесь Ви. Проте, саме під час монтажу ламінату (зокрема коли його обрізають у тому ж приміщенні, де монтують) утворюється доволі багато дрібних частинок сміття та пилу, який потрапляє на замкові з’єднання. А згодом хрустить. Та спричиняє безліч клопотів.
Адже позбутись пилюки саме в замках з’єднання – доволі складно.

Як вирішити проблему?
Можна спробувати почекати, доки дрібні частинки з часом перетруться.
Проте, найбільш вірогідно, підлогу доведеться розібрати та повістю позбутись сміття.
Часто воно утворюється й через те, що тріскається та осипається стяжка під ламінатом.
В такому випадку доведеться не лише розібрати ламінат, а й ретельно поґрунтувати стяжку та змінити підкладку.

Щоб уникнути такої проблеми – слід обирати лише перевірені та надійні будівельні суміші та стяжки для підлоги. Ми можемо впевнено рекомендувати Вам стяжки для підлоги Armіх та гарантувати їх якість.

З-поміж інших, доволі частих причин виникнення скрипу, є порушення технології укладання підлоги, або ж неякісний ламінат.
В таких випадках, швидше за все, дрібними локальними роботами ситуацію не врятуєш. І доведеться повністю змінювати підлогове покриття.
Проте, запобігти будь-яким труднощам та проблемам значно легше, якщо довірити справу професіоналам.
Найкраще – ще до монтажу ламінату.

Для того, щоб уникнути перелічених вище проблем, вкрай важливо:

  • Дотримуватись всіх рекомендацій та інструкцій виробників ламінату
  • ретельно та правильно підготувати основу для підлоги
  • максимум уваги зосередити саме на етапі заливання стяжки.

Наші експерти завжди на зв’язку, зокрема й поруч з Вами у всіх соцмережах. Тому ставте всі запитання, які у вас виникатимуть, та будьте певні у своєму виборі завдяки найвищим характеристикам будівельних товарів Armіх!

Адже ми створюємо не просто будівельні суміші. Ми створюємо будівельні традиції, міцною основою яких є Ваша довіра та задоволення від результату!

Поділитися у соцмережах:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on skype
Skype
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

інші новини

Тепла підлога. Як обрати і на що варто звернути увагу?

Як правильно фарбувати стіни і стелі

ТОП-3 причин почати ремонт квартири цієї весни

продукція